Doelstellingen

Kunstwerk

‘t Sklidermuurtje is een openbaar kunstwerk voor iedereen te zien, te fotograferen en te beoordelen. De muur is niet alleen zichtbaar vanaf het water maar ook vanaf een groot gebied aan de wal. Het bereik zou daarmee oneindig kunnen zijn. Wie het zeker gaan zien zijn de bezoekers van de Waddenhaven. Jaarlijks komen 60.000 bezoekers naar de haven verdeeld over 20.000 boten. De 400 leden van de watersportvereniging zijn een vast publiek die regelmatig hun familieleden en vrienden meenemen naar de haven. De verwachting is dat jaarlijks 30.000 toeristen naar de haven komen en de muur gaan bezichtigen

Street of Urban

Street of Urban-art is een opkomende kunstvorm die voortkomt uit het undergroundcircuit. In de Street-art is SIT een bekende naam. Met zijn werk voor de opening van het Stedelijk Museum is zijn naam gevestigd onder een groeiende groep kunstliefhebbers. De verwachting is dat een deel van deze liefhebbers het werk van SIT op Texel willen zien.

Samenvattend en optellend is de verwachting is dat `t Sklidermuurtje jaarlijks 100.000 bezoekers trekt.

De combinatie van de locatie Texel, de kunstenaar SIT en de thematiek maken dat het project bijzonder is voor zowel het toerisme, de kunstwereld en niet in de laatste plaats het streven van Texel naar duurzaamheid.

Waarde voor toerisme en Texelse bevolking
Met dit project wil de Stichting Waddenhaven Texel verder bouwen aan de ontwikkeling van het havengebied. De aantrekkelijkheid van Texel als vakantiebestemming, zowel voor de pleziervaart als het overige toerisme wordt vergroot.

Havenentree met allure

De muur is de ‘poort’ naar de jachthaven en zal nog geruime tijd onderdeel zijn van het havenbeeld. Door samen te werken met een internationaal bekend kunstenaar krijgt de haven een entree met allure.

Breed publiek

Street-art, dat zijn oorsprong vindt in de graffiti scène, is een van de meest inspirerende en verfrissende kunstbewegingen van de moderne kunstscène. Street-art is een wereldwijde kunstbeweging. In Nederland is het vinden van een podium niet eenvoudig. Met dit project bieden we als eiland een onalledaags platform en tonen we deze kunstvorm aan een breed publiek.

Andere houding

SIT is een Nederlandse kunstenaar die naast zijn exposities in musea en galeries over de hele wereld ook regelmatig grote muurschilderingen maakt in de openbare ruimte. Dit project heeft voor kunstenaar SIT een meerwaarde door de vertaalslag die hij moest maken. Street-art is een kunstvorm die zich voornamelijk in stedelijke gebieden afspeelt. Het project ‘t Sklidermuurtje staat in een landelijk gebied en vraagt daarom een geheel andere houding van de kunstenaar.

Duurzaamheid

’t Skildermuurtje is niet alleen een muurschildering maar behelst veel meer. De muur wordt duurzaam aangelicht door ledlampen die energie van zonnepanelen krijgen. Over de muur komt een virtuele laag, een zogenaamde Layar, waarmee achtergrondinformatie gegeven wordt over de thema’s die op de muur te zien zijn. De kwetsbaarheid van de oceaan en haar bedreigingen vormen de rode draad in het kunstwerk. Daarnaast worden kaarten verkocht van details van de muurschildering waar de layar is op te roepen met een smartphone. De opbrengst van de kaarten wordt gedeeltelijk gebruikt om de muur in goede staat te houden, een ander deel gaat naar de stichting Plastic Soup Foundation, die verontreiniging van de oceanen een halt toeroept.