Het Idee

zeehond
Het idee

Voor ’t SKILDERMUURTJE is in 2012 in AVRO’S kunstuur gepresenteerd om mee te dingen naar Urban-Art prijs. De prijs houdt in dat het beste project “de kunstenaar” wint om het project uit te voeren. Uit alle ingestuurde plannen is het ’t SKILDERMUURTJE gekozen als winnaar. Urban-Artist SIT een opkomende ster in de kunstwereld, koos het project vanwege de prachtige plek en het thema. SIT kan als geen ander dit project vorm geven. Hij wil mensen aanzetten tot het nadenken over bepaalde thema’s. Zonder letterlijk de richting te bepalen en een eendimensionale boodschap over te brengen. Een van de terugkerende thema’s in zijn werk is de natuur en het dierenrijk en hoe wij daarmee omgaan. SIT zijn werk is toegankelijk en voor iedereen leesbaar.

’t SKILDERMUURTJE

Een evenement, een bezienswaardigheid, een informatiedrager en een reminder. Het maken van de schildering op de muur zal zeker een maand in beslag nemen. SIT zal voor de schets op de muur heen en weer lopen, naar boven klimmen en weer afdalen. Daarna volgt de uitwerking en detaillering van het werk. Langzaam verschijnen de eerste prachtige tekeningen op de muur tot het een maand later in zijn geheel te zien is. Dit proces wordt gevolgd door AVRO’s Kunstuur en het VVV zal dit evenement in de publiciteit zetten. Ook na afronding van het kunstwerk zal het VVV zorgen voor publiciteit door het o.a. op de lijst van bezienswaardigheden op het eiland te zetten.

De tijdslijn

In het kunstwerk en het thema ervan bieden aanknopingspunten naar andere plekken op Texel en naar de kernwaarden van het eiland. Door middel van van Layar, software voor augmented reality, is er in een virtuele laag over de werkelijkheid informatie op te roepen met een Smart Phone. Bij de schepen op muurschildering kan een verwijzing naar Kaap Skil komen, bij de vervuiling naar de Plastic Soup Foundation en bij het toekomstbeeld in de schildering een verwijzing naar de kernwaarden van het Texel.

Door verkoop van mooie (ansicht)kaarten zal de muurschildering een reminder worden. Details van de muurschildering die te maken hebben met duurzaamheid worden op kaarten gedrukt en aangevuld met een verklarende inspirerende tekst. Tegelijkertijd is de kaart daarmee een stimulans om het hele werk te gaan bekijken in de haven van Oudeschild.

Wie tegen de avond of bij het ochtendgloren naar de haven komt zal zien hoe prachtig het werk is uitgelicht met ledpipes, voorzien van zonne-energie die ter plekke wordt opgewekt.

Er wordt doorlopend gezorgd voor onderhoud door de verantwoordelijke partijen. De VVV, Waddenhaven, en bedrijven in Oudeschild zullen zorgen voor regelmatige publiciteit en de layars worden up to date gehouden door de samenwerkende partners.

De uitvoering zal geschieden in twee fasen.

De eerste fase is gepland in de maanden september en oktober van 2013. Dan wordt de muurschildering gemaakt. De tweede fase staat voor 2014 gepland en behelst het maken van de kaarten, layars, en aanbrengen van de verlichting en energieopwekking.

2 Responses

Geef een reactie