Over ‘t Muurtje

Over het ‘t Muurtje

mg_6719
De schildering van kunstenaar SIT is sinds juni 2014 te bezichtigen op de 300 vierkante meter muur aan de Waddenhaven van Texel. Maar met de schildering was het project nog niet voltooid. Na het aanvragen van de benodigde vergunningen konden in het voorjaar van 2015 de verlichting en zonnepanelen  worden aangebracht. Vervolgens werd de digitale laag aangebracht. Woensdag 27 mei 2015 werd ‘t Skildermuurtje officieel geopend.

Kunstenaar SIT werkte bijna de gehele maand juni 2014 aan het aanbrengen van de muurschildering. Het panorama van ruim 70 meter breed bevat verwijzingen naar thema’s zoals de Texelse rede, walvisvaart, vervuiling en de rijke onder- en bovenzeese flora en fauna van het eiland.

Muurschildering

IMAG0638
De gigantische muurschildering is gewijd aan de oceaan en SIT hoopt dat de verschillende thema’s afgebeeld in de muurschildering de aandacht vestigen op de huidige, kwetsbare staat van de oceaan, voor nu en toekomstige generaties. Een van de thema’s in het werk is de zogenaamde ‘plastic soup’ die het leven in de oceaan op vele manieren bedreigt.

Het kunstwerk wordt op een duurzame manier aangelicht en is zo ook bij schemering een trekpleister voor de vele toeristen die het eiland, al dan niet per zeilschip, aandoen. Er wordt rekening gehouden met de kernwaarden van Texel waarbij duurzaamheid en nachtelijke duisternis hoog in het vaandel staan. Het panorama is bij schemering een blikvanger op de Waddenhaven van Texel.

Diverse Thema’s

zeehond
Het kunstwerk aan de Skilder jachthavenmond bevat tevens informatie over de diverse thema’s die door middel van een digitale laag (Layar) kan worden opgevraagd via een app.  Hiervoor verleenden diverse experts waaronder Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation en Eric Hercules, wethouder cultuur en duurzaamheid van de gemeente Texel, hun medewerking.

Deze informatie is ook toegankelijk via ansichtkaarten met details van het kunstwerk. De ansichtkaarten worden over heel Texel verkocht en de opbrengst gaat naar de Plastic Soup Foundation en onderhoud van ‘t Skildermuurtje.

Drift Producties

Drift_feb_2013-150x150
’t Skildermuurtje is een initiatief van Marcel Bakker, Drift producties.
Bakker ergerde zich aan de verweerde muur in de havenmond die tot ‘een van de belangrijkste‘ toegangspoorten tot het eiland Texel behoort. In een uitzending van Avro’s Kunstuur, waarin street artist SIT centraal stond, werd gezocht naar de mooiste plek voor een muurschildering door de Amsterdamse kunstenaar. De inzending van Drift producties won en SIT ging met het ontwerp aan de slag.

De gigantische muurschildering is gewijd aan de oceaan en SIT hoopt dat de verschillende thema’s  de aandacht vestigen op de huidige, kwetsbare staat van de oceaan, voor nu en toekomstige generaties. Door het aanbrengen van de verlichting en de digitale laag werd ’t Skildermuurtje meer dan alleen een mooie schildering.

Waddenhaven Texel adopteerde het project en inmiddels wordt ‘t Skildermuurtje breed gesteund in het dorp en op het eiland. Drift producties heeft in samenwerking met Vind fondsenwerving zowel bij STIFT en de gemeente Texel een bijdrage aangevraagd en gekregen. Daarnaast wordt het project gesponsord door veel bedrijven in Oudeschild, op Texel en daar buiten. Ruim 50 bedrijven en organisaties steunen ’t Skildermuurtje financieel, door het aanbieden van diensten of door middel van het uitvoeren van werkzaamheden. In het najaar van 2014 besteedde AVRO’s Kunstuur aandacht aan ’t Skildermuurtje. ’t Skildermuurtje is onderdeel van Lange Juni – cultuurmaand Texel en Texel 600 jaar stad!