’t Skildermuurtje

Panoramische tijdlijn

Voc-Ship1
De schitterende, woeste zee en de kwetsbare kanten van de natuur rondom Texel worden vertaald in de enorme muurschildering van SIT. Een panorama door het verleden, heden en toekomst van Texel. Een tijdslijn waarin de cultuurhistorie, de omgang met de eigen omgeving (flora en fauna) en de zoektocht naar een duurzame toekomst centraal staan. SIT streeft in zijn werk naar harmonieuze beelden met een onderliggende laag die een motivatie is om over de thematiek na te denken en te inspireren.

De Zee

storm_widescreen-wide.jpg
De zee heeft Texel veel gebracht: hoge natuurwaarden in flora en fauna, het rijke maritieme verleden en economische voordelen in de vorm van visvangst en toerisme. De mens misbruikt de zee door vervuiling en overbevissing. De duurzaamheidsambitie, waarin het eiland in 2020 energieneutraal wil zijn, biedt de mogelijkheid om de natuur in de toekomst te versterken en vervuiling tegen te gaan.

Het ontwerp

Het ontwerp loopt van links naar rechts op de muur, de golfbeweging van de zee werkt als een soort tijdslijn. Het startpunt links beeldt een woeste storm uit waarin de geschiedenis van het eiland van o.a. de walvisjacht te zien is. De zee beweegt zich over de muur naar rechts en biedt een kijkje onder het wateroppervlak: het rijke onderzeeleven waar ook afval van de mens tot het landschap behoort, naar een steeds rustiger ogend zeeleven. De golven slaan uiteindelijk stuk op het strand van een schoon en plezierig Texel.
IMAG0638
In augustus 2012 ontstaat op het achterdek van een zeilschip in de verenigingshaven van Texel het idee om de oude muurschildering op de indrukwekkende muur van 75 meter lang en 4 meter hoog te vervangen door een muur-schildering op een eigentijdse manier.

De Opdracht

In opdracht van Stichting Waddenhaven Texel gaat Drift Producties met het plan aan de slag. Ze sturen het in naar AVRO’S Kunstuur en het wordt winnaar van de Street-art prijs. Internationaal kunstenaar SIT kiest het plan vanwege de muur, de omgeving, het landelijke en de visie van het eiland. Hij tekent voor een prachtig ontwerp geïnspireerd op de toekomstvisie, de schoonheid, het (onder) water leven, het duurzame streven en de kwetsbare natuur van Texel.

Energie bewust

In de schemering van de avond wordt de muur uitgelicht met LEDfluidlampen. De energie hiervoor wordt ter plaatse opgewekt door een zonnecollector. Hierbij wordt rekening gehouden met de kernwaarden van Texel waarbij nachtelijke duisternis hoog in het vaandel staat.

why_eco_lighting

Layer APP

native-app
Er is een digitale laag (Layar) over het kunstwerk heen aangebracht waarmee informatie over het project en de thema’s kan worden opgevraagd via een app. Deze informatie is later ook toegankelijk via ansichtkaarten met details van het kunstwerk. De ansichtkaarten worden over heel Texel verkocht en de opbrengst gaat deels naar de Plastic Soup Foundation en onderhoud van ‘t Skildermuurtje.